Participanții la joc(1-3)
Jocul intelectual de echipă cu timp fixat (JIETF) este un joc în care echipele îşi pun la încercare calitatea de a găsi într-un timp limitat răspunsuri corecte la întrebările care le-au fost adresate. Scopul unei echipe în procesul jocului este de a răspunde la un număr mai mare de întrebări decât adversarii ei
Acestei teme îi vor fi acordate mai multe ore pentru a omite informația voluminoasă pentru a fi predată într-o singură oră. De aceea toate tipurile vor fi descrise în următoarele teme:
- Participanții la joc. (tema curentă)
- Jucătorii și echipele. Prezentatorul
- Combinarea funcțiilor
Organizatorii
Organizatorii competiţiilor au responsabilitatea bunei organizări a competiţiilor. Ei trebuie să formuleze regulamente clare şi să controleze respectarea acestora.
Organizatorii competiţiilor numesc componenţa Juriului Jocului, a Comisiei de Contestaţii, desemnează un prezentator şi asistenţi pentru acesta.
Organizatorii trebuie să anunţe regulamentul competiţiei înainte de începutul acesteia şi să-l facă disponibil pe toată durata desfăşurării concursului. Regulamentul nu poate fi modificat pe durata competiţiei, decât cu acordul tuturor participanţilor.
Regulamentul competiţiei trebuie să respecte prevederile prezentului Cod. El trebuie să conţină:
- Informaţii referitoare la denumirea şi statutul competiţiei şi a condiţiilor de participare pentru echipe;
- Descrierea completă şi exactă a formatului competiţiei – a rundelor şi a etapelor, inclusiv numărul de întrebări în fiecare rundă şi etapă;
- Descrierea completă a sistemului de calculare a rezultatelor şi de departajare a echipelor, inclusiv după fiecare rundă sau etapă;
- Informaţii referitoare la redactorii sau autorii întrebărilor;
- Informaţii referitoare la componenţa Juriului Jocului;
- Informaţie referitoare la procedura de contestare sau lipsa acesteia, inclusiv durata depunerii şi a analizării contestaţiilor, componenţa Comisiei de Contestaţii, principiile după care se va conduce Comisia de Contestaţii;
- Altă informaţie care nu contravine prezentului Cod.
Autorii de întrebări şi redactorii
Autorii de întrebări pregătesc seturile de întrebări pentru competiţii. Numele autorilor trebuie să fie menţionate în scris după fiecare întrebare.
Redactorii verifică calitatea şi veridicitatea întrebărilor şi pot modifica formularea acestora pentru îmbunătăţirea calităţii.
Juriul Jocului
Juriul Jocului are funcţia de a lua decizii referitoare la corectitudinea răspunsurilor echipelor în timpul jocului şi de a calcula rezultatele provizorii.
Juriul Jocului trebuie să păstreze răspunsurile echipelor până la verdictul Comisiei de Contestaţii.
Se recomandă ca Juriul Jocului să fie compus din cel puţin două persoane. Numărul de membri ai Juriului Jocului va creşte odată cu numărul echipelor participante (un membru pentru fiecare 10-15 echipe).
În luarea deciziilor referitoare la corectitudinea răspunsurilor, Juriul Jocului se va conduce de regulile formulate în Capitolul 2.1 al prezentului Cod. Cazurile care nu sunt acoperite de prevederile acestui Capitol pot fi soluționate de Juriul Jocului în conformitate cu părerea proprie.
Comunicarea dintre Juriul Jocului şi echipe este interzisă în timpul desfăşurării jocului. În pauzele dintre etape comunicarea dintre Juriul Jocului şi echipe este făcută numai prin intermediul căpitanilor.
Comisia de Contestaţii
Comisia de Contestaţii este organul care ia deciziile referitor la contestaţiile echipelor. Deciziile Comisiilor de Contestaţii sunt irevocabile.
Componenţa Comisiei de Contestaţii este anunţată înainte de începutul competiţiei. Se recomandă ca numărul de membri al unei Comisii de Contestaţii să fie impar.
Funcţiile Comisiei de Contestaţii pot fi îndeplinite şi de Juriul Jocului. În acest caz toate drepturile şi responsabilităţile Comisiei de Contestaţii trec la Juriul Jocului. În regulamentul competiţiei trebuie să fie specificată procedura de contestare, precum şi modalitatea de lucru a Comisiei de Contestaţii.
Comunicarea jucătorilor cu membrii Comisiei de Contestaţii în perioada deliberării asupra deciziilor este interzisă. Aceasta poate avea loc în cazuri excepționale doar la iniţiativa Comisiei de Contestaţii.
Comisia de Contestaţii poate coopta consultanţi, care însă nu au drept de vot asupra deciziilor.