Participanții la joc (3-3)
Acestei teme sunt acordate mai multe ore pentru a omite informația voluminoasă pentru a fi predată într-o singură oră. De aceea toate tipurile vor fi descrise în următoarele teme:
- Participanții la joc.
- Jucătorii și echipele. Prezentatorul
- Combinarea funcțiilor (tema curentă)
Asistenţii
Funcţiile asistenţilor pot fi îndeplinite de orice persoane care nu participă la joc în etapa respectivă. Asistenţii ajută la buna desfăşurare a jocului şi îndeplinesc indicaţiile prezentatorului.
Asistenţii au funcţia de a:
- distribui materialele ilustrative la întrebări;
- aduna fişele cu răspunsuri de la echipe;
- veghea respectarea normelor prezentului Cod şi a regulamentului competiţiei în timpul jocului. În special, asistenţii vor urmări ca numărul de jucători într-o echipă să nu fie mai mare de 6 şi ca echipa să respecte regulile de desfăşurare a discuţiilor
Asistentul nu are dreptul:
- să introducă orice fel de corectări sau modificări în materialele distribuite sau în fişele cu răspunsuri colectate;
- să informeze vreo echipă referitor la răspunsurile oferite de alte echipe;
- să transmită sau să arate fişele adunate altcuiva decât prezentatorului sau Juriului Jocului.
Numărul asistenţilor trebuie să crească odată cu numărul echipelor participante, astfel încât fiecărui asistent să-i revină nu mai mult de 10 echipe. Se recomandă ca înainte de începutul concursului fiecare echipă să cunoască asistenţii care o vor deservi.
Dacă asistenţii nu-şi îndeplinesc corect funcţiile, prezentatorul sau Juriul Jocului au dreptul de a-i elibera sau de a-i înlocui cu alţi asistenţi. De asemenea, prezentatorul şi Juriul Jocului au dreptul de a coopta asistenţi noi în caz de necesitate.
Spectatorii
Prezenţa spectatorilor la joc este permisă, în caz dacă regulamentul competiţiei nu prevede altfel.
Spectatorii prezenţi la joc trebuie să respecte normele acestui Cod şi ale regulamentului jocului şi să nu împiedice desfăşurarea jocului şi calculul rezultatelor. Spectatorii care încalcă ordinea sunt supuşi sancţiunilor disciplinare.
Locurile pentru echipe în sala de joc trebuie să fie separate de locurile pentru spectatori. Jucătorii de rezervă ai echipelor, care la momentul respectiv nu participă nemijlocit la joc, pot sta printre spectatori şi comunica cu aceştia.
Comunicarea spectatorilor cu membrii Juriului Jocului, ai Comisiei de Contestaţii şi a jucătorilor care se află la masă în timpul jocului este strict interzisă. În pauzele dintre runde comunicarea dintre spectatori şi jucători este permisă, iar comunicarea spectatorilor cu membrii Juriului Jocului şi ai Comisiei de Contestaţii este permisă doar după ce aceştia îşi îndeplinesc sarcinile şi iau deciziile necesare.
Combinarea funcţiilor
Un organizator poate participa la concurs în calitate de jucător, autor de întrebări, redactor, prezentator, asistent, membru al Juriului Jocului, membru sau consultant al Comisiei de Contestaţii. În aceste cazuri el preia drepturile şi responsabilităţile corespunzătoare.
Prezentatorul competiţiei (sau al părţii unei competiţii) poate, în caz de necesitate, să îndeplinească funcţiile unuia dintre secundanţi şi, de asemenea, să fie autor de întrebări, redactor, să intre în componenţa Juriului Jocului sau a Comisiei de Contestaţii, sau să fie consultant al Comisiei de Contestaţii.
Cu excepţia competiţiilor în care etapele sunt organizate de echipele participante, jucătorii care participă la concurs (inclusiv jucătorii de rezervă) nu pot fi autori de întrebări, redactori, prezentatori, asistenţi, membri ai Juriului Jocului sau ai Comisiei de Contestaţii şi nu pot oferi consultanţă Comisiei de Contestaţii.
Redactorii, membrii Juriului Jocului, membrii Comisiei de Contestaţii pot, în caz de necesitate, îndeplini rolul de secundanţi.
Nu se recomandă combinarea funcţiilor Juriului Jocului cu funcţia Comisiei de Contestaţii. Cooptarea unui membru al Juriului Jocului în calitate de consultant al Comisiei de Contestaţii este posibilă.
Se recomandă includerea în componenţa Juriului Jocului a unui redactor, în cazul în care acest lucru este posibil.