Pauza dintre runde. Pauza dintre microrunde
Pauza dintre runde
Pauza dintre runde este destinată lucrului Juriului Jocului şi al Comisiei de Contestaţii, luarea deciziilor în limita competenţelor lor, calculul rezultatelor intermediare sau finale ale rundei, recrearea prezentatorului, jucătorilor şi a spectatorilor. Durata pauzei dintre sfârşitul ultimei runde şi momentul anunţării rezultatelor finale trebuie să fie egală cu pauza dintre runde.
În pauza dintre runde Juriul Jocului analizează cazurile de încălcare a regulilor stabilite de către asistenţi, prezentator sau de însuşi Juriul Jocului în timpul rundei sau în pauza dintre runde. Juriul Jocului are dreptul de a atenţiona echipa care a încălcat regulile jocului, să ia o decizie de neacceptare pe motiv tehnic a unui răspuns, sau să ia o altă decizie prevăzută de regulamentul competiţiei.
În pauza dintre runde trebuie depuse contestaţii verbale referitor la acceptarea răspunsurilor, în cazul în care regulamentul competiţiei nu prevede altfel. Explicarea unei contestaţii verbale trebuie să fie făcută de căpitanul echipei în faţa Comisiei de Contestaţii şi nu trebuie să dureze mai mult decât va considera necesar Comisia de Contestaţii. Prezenţa persoanelor terţe pe parcursul explicării contestaţiei este interzisă. Decizia Comisiei de Contestaţii trebuie să fie luată până la sfârşitul competiţiei şi a anunţării rezultatelor finale, dacă regulamentul competiţiei nu prevede altfel.
Pauzele dintre microrunde
Pauze scurte între microrunde sunt prevăzute pentru pregătirea prezentatorului şi a asistenţilor pentru următoarea întrebare, pregătirea şi distribuirea materialelor ilustrative, acordarea posibilităţii de a se aşeza la masa de joc, cu permisiunea prezentatorului, celor întârziaţi sau celor care au părăsit temporar sala de joc.
În pauza dintre microrunde căpitanul echipei are dreptul:
- de a informa Juriul Jocului despre o greşeală referitoare la scrierea numărului întrebării sau a numărului de ordine a echipei pe fişa de răspuns şi a cere corectarea imediată a acestor erori;
- de a atrage atenţia asistenţilor sau a prezentatorului asupra încălcării regulilor de către alte echipe sau jucători ai altor echipe, sau asupra încălcării ordinii în sala de joc.
Datele referitoare la încălcări sunt comunicate prin intermediul secundanţilor sau, în cazuri excepţionale, nemijlocit prezentatorului sau Juriului Jocului, dacă aceasta nu încurcă lucrul prezentatorului sau al Juriului Jocului şi nu încalcă ordinea în sala de joc.